Waarom zou je de NVM Risicomatrix gebruiken als basis voor je risicobeleid?
Mick
Laatste update 6 maanden geleden
Introductie
Bureau Toezicht Wwft heeft naast de leidraad ook een risicomatrix gepubliceerd. Deze risicomatrix kan gebruikt worden om het verplichte eigen risicobeleid op te stellen. De NVM Juridische dienst heeft het risicobeleid aangepast voor makelaars die bijvoorbeeld gebruik maken van Vidua voor identificatie én een toelichting toegevoegd die advies geeft wat valt onder verscherpt cliëntenonderzoek.
De NVM juridische dienst heeft een aanvulling gemaakt op de bestaande risicomatrix. Daarin is met name het gebruik van eIDs en een toelichting wat verstaan wordt onder verscherpt cliëntenonderzoek toegevoegd. Deze versie van de risicomatrix is te vinden op het NVM Ledenportaal (niet-NVM leden kunnen gebruik maken van:
Het wordt zeer aangeraden om de risicomatrix te gebruiken als basis voor het eigen risicobeleid.
De NVM Juridische dienst heeft in haar versie van het risicobeleid aangeven dat Vidua gebruikt kan worden om de identiteit van de een natuurlijk persoon vast te leggen. Dit geldt zowel voor een identificatie op afstand als fysiek.
Stel de identiteit van de cliënt vast met een ‘voldoende betrouwbaar’ elektronische identificatiemiddel zoals Vidua ID.
De Wwft Leidraad en risicomatrix spreken over verschillende niveaus van cliëntenonderzoek.
Het regulier cliëntenonderzoek is van toepassing op zakelijke relaties tussen de makelaar of bemiddelaar en een natuurlijke persoon of rechtspersoon, waarvan wordt aangenomen dat deze enige tijd zal duren.
Het vereenvoudigd cliëntenonderzoek kan worden toegepast in situaties met een laag risico, waarbij minder diepgaande maatregelen nodig zijn.
Het verscherpt cliëntenonderzoek wordt uitgevoerd wanneer er sprake is van verhoogde risico's, en omvat een grondiger controle van de zakelijke relatie met de cliënt.
De NVM Juridische Dienst vermeldt het volgende over het verscherpt cliëntenonderzoek:
Bij verscherpt cliëntenonderzoek moet onder meer worden gedacht aan het vergroten van de hoeveelheid informatie over de cliënt/UBO of eigendoms- en zeggenschapsstructuur van de cliënt, het gericht zoeken naar eventuele negatieve berichtgeving in media en het verhogen van de frequentie van periodieke evaluaties en diepgaander transactiemonitoring. Tevens dient het onderzoek naar de herkomst van de aan te wenden middelen te worden vergroot. De NVM adviseert in dit kader om de volgende stukken op te vragen:
Middelen uit een schenking: de schenkingsovereenkomst, aanslag schenkbelasting, bankafschrift, correspondentie met de schenker waaruit de reden van schenking blijkt.
Middelen uit een erfenis: verklaring van erfrecht, kopie van een testament of akte van verdeling, aanslag erfbelasting.
Middelen uit loon en spaargeld: jaaropgave/salarisoverzicht, aangifte inkomstenbelasting, jaaropgave bank, echtscheidingsakte en -convenant.
Middelen uit lening: leningsovereenkomst (check niet-zakelijke bepalingen, zekerheden, rente en aflossing, bijzondere leningsconstructies), bankafschrift waaruit blijkt dat de betaling daadwerkelijk afkomstig is van de leningverstrekker.
Middelen uit verhuur en verkoop van vastgoed: koopakte, nota van afrekening, huurovereenkomst, bankafschrift waarop bijschrijving huurbetaling wordt vermeld, aangifte inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting.
Middelen uit resultaat uit onderneming en investeringen in ondernemingen: jaarrekening, aangifte inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting.
Kapitaalstorting/dividenduitkering: aangifte dividendbelasting en vennootschapsbelasting, bankafschrift, jaarrekening, overeenkomst van inbreng bij inbreng anders dan in geld.
Om een goed beeld van het risico op witwassen of financieren van terrorisme te krijgen, dienen er aan de hand van de opgevraagde documenten aanvullende vragen te worden gesteld. Denk aan vragen als: Komen de spaartegoeden uit hoog-risicolanden? Is het transactiebedrag gelijk aan het bedrag van de lening? Wat is de relatie tussen cliënt en de leningverstrekker? Wat is de bron van het geld van de leningverstrekker? Betreft het betalingen van onbekende of niet-verbonden derden?
Wanneer je gebruik maakt van de Vidua Identificatie en/of de Wwft-check van Vidua Wonen raden wij aan om gebruik te maken van de risicomatrix van de NVM Juridische dienst. Mocht je geen toegang hebben tot het ledenportaal, volg dan onderstaand stappenplan:
Download the NVM risicomatrix:
Ben je NVM lid? → van het NVM Ledenportaal
Ben je geen NVM lid? → 02.1 risicomatrix-wwft-2023.docx
Lees de risicomatrix goed door.
Pas de risicomatrix aan voor jouw kantoor:
De Wwft-check en Vidua Identificatie helpen je bij een deel van de risico’s. Lees meer daarover op FAQ Wwft-check conform Leidraad en risicomatrix Wwft voor makelaars en taxateursUNDEFINED
Voeg eventueel maatregelen toe voor de overige risico’s.
Print, onderteken en archiveer het document.
Zorg ervoor dat al je medewerkers op de hoogte zijn van de (aangepaste) risicomatrix en dat deze gevolgd wordt bij het bepalen van de risicobeoordeling.